Soorten zonnepanelen, omvormers & montagematerialen
Ziet u tussen alle soorten en maten installaties van zonnepanelen door de bomen het bos niet meer?
Lees dan hieronder meer uitleg.
Op deze pagina vind u meer uitleg over wat voor soort zonnepanelen, omvormers en systemen er allemaal zijn en waarmee ze verschillen van elkaar. Indien u besluit te investeren in zonnepanelen van Installatie Sterk B.V. zal voor uw situatie bekeken worden wat de beste optie is. Zowel wat er mogelijk is gezien uw woning maar uiteraard wordt er daarbij ook rekening gehouden met uw eigen wensen. Mocht u bepaalde wensen hebben, kunt u dit aangeven in een gesprek of tijdens een schouw/opname.
Soorten zonnepanelen
Op dit moment zijn er verschillende soorten zonnepanelen op de markt, met ieder hun voor en nadelen. Per soort zonnepaneel zijn er diverse merken zonnepanelen beschikbaar. Elk merk of type zonnepaneel heeft weer andere kenmerken, specificaties. De mees voorkomende zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Door het verhitten van zand (hoofdbestanddeel van silicium), ontstaat er vloeibaar silicium. Dit wordt afgekoeld en de wijze van afkoeling bepaald of een zonnecel een mono of polykristallijn cel wordt. De zonnepanelen van tegenwoordig zijn eigenlijk allemaal monokristallijn en nu is er zelfs een N-type cel waardoor efficiëntie nog hoger is. Hieronder staat een omschrijving van de zonnepanelen die verkrijgbaar zijn.
Monokristallijn all black
- Monokristallijn zonnepanelen komen het meeste voor.
- Deze zonnepanelen worden gemaakt van silicium. De silicium wordt langzaam afgekoeld waardoor een egale plaat kan worden gevormd en daardoor kan de gehele oppervlakte van de plaat zonlicht omzetten in energie. Deze platen worden in dunne plakken gezaagd en die plakken worden gebruikt voor het maken van de zonnepanelen.
- Bij een monokristallijn zonnepaneel worden de zonnecellen ingeklemd tussen een glasplaat en aan de andere kant een laag folie (backsheet). Deze wordt omlijst met een frame. De backsheet is bij deze panelen zwart.
- Egaal zwart dus esthetisch vaak de mooiste oplossing.
- Duurder in aanschaf in verhouding met de Black & white zonnepanelen
Monokristallijn black & white
- Monokristallijn zonnepanelen komen het meeste voor.
- Deze zonnepanelen worden gemaakt van silicium. De silicium wordt langzaam afgekoeld waardoor een egale plaat kan worden gevormd en daardoor kan de gehele oppervlakte van de plaat zonlicht omzetten in energie. Deze platen worden in dunne plakken gezaagd en die plakken worden gebruikt voor het maken van de zonnepanelen.
- Bij een monokristallijn zonnepaneel worden de zonnecellen ingeklemd tussen een glasplaat en aan de andere kant een laag folie (backsheet). Deze wordt omlijst met een frame. De backsheet is bij deze panelen wit.
- Vanwege de witte backsheet wordt dit paneel gezien als minder mooi esthetisch gezien.
- Goedkoper in aanschaf in verhouding met de all black zonnepanelen
Glas glas / glas glas Bifacial
-
- Glas / glas zonnepanelen zijn het zelfde als monokristallijn zonnepanelen, echter zit het verschil in de buitenkant. Bij de gewone monokristallijn zonnepanelen zitten de cellen ingeklemd tussen een glasplaat en een laag folie maar bij glas / glas zonnepanelen zitten de cellen dus ingeklemd tussen twee glasplaten.
- Deze glas / glas zonnepanelen zijn wat slijtvaster en robuuster dan zonnepanelen met een folie. Folie is gevoeliger voor defecten, waterdamp en vuil dan een glasplaat.
- Duurder dan glas / folie zonnepanelen in de aanschaf.
- Lange levensduur, op glas glas panelen zit vaak een langere garantie.
- Bifacial zonnepanelen genereren extra opbrengst.
- De zonnecellen van bifacial panelen hebben de eigenschap dat deze aan beide kanten licht kunnen omzetten naar energie.
- Bifacial glas glas zonnepanelen zijn duurder in aanschaf dan reguliere glas glas zonnepanelen.
- Bifacial zonnepanelen hebben of een glasplaat of een transparantie folie als achterkant.
N -Type
-
- Zonnepanelen met N-Type cellen hebben meer opbrengst per m2 ten opzichte van reguliere zonnepanelen met monokristallijn zonnecellen.
- N-Type zonnepanelen hebben een lagere degradatie, deze panelen hebben geen last van LID (LIght Induced Degradation)
- Lange garantie
- Duurder in aanschaf dan monokristallijn zonnecellen
- N-Type zonnepanelen zijn er in meerdere varianten, all black, black & white en glas glas (bifacial)
Soorten omvormers
String omvormer
- Geschikt voor een of meerdere series zonnepanelen (strings) met dezelfde oriëntatie op het dak en waarbij weinig of geen sprake is van schaduw val op de zonnepanelen.
- Meest betaalbare optie voor een omvormer.
- Veel string omvormers kunnen via wifi of ethernet gemonitord worden. Op die manier kan u de gegevens aflezen over de hoeveelheid geproduceerde energie.
- Als er een of een aantal zonnepanelen niet goed of minder goed presteren dan de rest, wordt de gehele installatie beïnvloed. Heeft u dus bijvoorbeeld wel schaduw, maar slechts op 2 zonnepanelen van de 10, zal de gehele installatie minder opbrengst hebben. Dan kan soms beter gekozen worden voor een systeem met optimizers of micro omvormers. U moet dan een afweging maken tussen extra investeringskosten en meer opbrengst of iets lagere investeringskosten maar ook lagere opbrengst.
Optimizer systeem (SolarEdge)
-
- Geschikt voor situaties waarbij zonnepanelen in verschillende posities staan of wanneer er sprake is van schaduw.
- Elk zonnepaneel krijgt een eigen optimizer en zorgt voor optimalisatie van de opbrengst.
- Monitoring van uw zonnepanelen gaat per zonnepaneel. U kunt dus voor ieder zonnepaneel afzonderlijk de opbrengst zien en hoe deze het doet. U heeft hiermee een beter beeld van hoe uw installatie presteert ten opzichte van de monitoring bij een string omvormer.
- Omvormer en optimizers zijn duurder dan een omvormer zonder optimizers (string omvormer)
- Nog steeds een centrale omvormer nodig voor het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom.
Micro omvormer
- Geschikt voor situaties waarbij zonnepanelen in verschillende posities staan of wanneer er sprake is van schaduw.
- Om elk zonnepaneel afzonderlijk het beste te laten presteren, worden er per een of twee zonnepanelen een micro omvormer geplaatst.
- Als u kiest voor micro omvormers is een centrale omvormer in huis niet langer nodig zoals bij een string omvormer het geval is.
- Monitoring van uw zonnepanelen gaat per zonnepaneel of per twee. U kunt dus voor ieder zonnepaneel / twee zonnepanelen afzonderlijk de opbrengst zien en hoe deze presteren. U heeft hiermee een beter beeld van hoe uw installatie het doet ten opzichte van de monitoring bij een string omvormer.
- Micro omvormers zijn duurder dan een enkele string omvormer.
Soorten montagesystemen
Het plaatsen van zonnepanelen kan op diverse manieren worden gedaan. Daarbij is van belang om wat voor soort dak het gaat en de soort dakbedekking die erop ligt. Daarnaast is het ook mogelijk om panelen te installeren op een open veld.
Bij soorten daken kan gedacht worden aan schuin pannendak of platdak. Bij soorten dakbedekking kan u denken aan betonpannen of tegelpannen, diverse soorten dakleer of pvc bijvoorbeeld.
Schuindak
- Op een schuin dak met dakpannen worden over het algemeen haken gebruikt waar rails op komt. Daarop worden de panelen bevestigd. De manier van plaatsen van de haken kan verschillen, zo zijn er haken die aan de latten op het dak worden geschroefd maar ook haken die over de latten worden getrokken. De zonnepanelen komen dan boven de dakpannen te liggen.
- Voor speciale schuine daken wordt per situatie gekeken naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld bij golfplaten of stalen daken is de onder constructie net iets anders of wordt deze op een andere manier gemonteerd dan bij gewone pannendaken.
- Er kan ook gekozen worden voor een indaksysteem. Hierbij vallen de panelen in het dak in plaats van erop. Installatie Sterk B.V. bied dit niet aan omdat de nadelen hiervan hoger wegen dan de voordelen in onze optiek. Denk aan brandgevaar, rendementsverlies door het hoger oplopen van de temperatuur van de zonnepanelen. Wilt u een indaksysteem? Laat u goed informeren over de mogelijkheden en zorg dat u een bedrijf kiest welke veel kennis en ervaring heeft in het installeren van dit systeem.
- Er zijn diverse merken op de markt die een systeem voor een schuin dak aanbieden. Elke systeem wordt net iets anders in elkaar gezet of is qua design net wat anders. Ieder systeem heeft andere voor en nadelen. De een is wat goedkoper, de ander kwalitatief beter maar duurder. Bij het kiezen van de onder constructie neemt Installatie Sterk B.V. de beste mogelijkheden voor uw situatie in overweging en kijkt daarbij ook naar wat uw wensen zijn.
Platdak
- Voor platte daken zijn diverse systemen verkrijgbaar. Ieder systeem ziet er net wat anders uit qua design, maar ook zit er verschil in gebruiksvriendelijkheid, prijs en kwaliteit.
- Een plat dak systeem is een systeem waarbij een onder constructie op uw dak wordt geplaatst met daarop de zonnepanelen. Zij en achterkanten worden daarbij vaak afgedekt voor een nettere uitstraling.
- Een systeem op een plat dak wordt over het algemeen verzwaard met ballast door middel van tegels. Vaak is dit ter voorkoming van verschuiving van het systeem door slechte weersomstandigheden of ter voorkoming van het vangen van wind. Voor een plat dak systeem is het daarom wel nodig dat uw dak stevig genoeg is om deze ballast plus een volledige installatie te dragen. Twijfelt u? Installatie Sterk B.V. beoordeelt tijdens een schouw/opname de staat van het dak in zoverre dat dat van buitenaf te zien is.
- Voor het kiezen van de onder constructie bij een plat dak is het van belang of de panelen liggend (landscape) of staand (portrait) worden geplaatst. De manier van installeren verschilt dan namelijk net wat van elkaar.
- Bij een plat dak opstelling zijn er diverse manieren voor het plaatsen van de zonnepanelen mogelijk. Daarbij is wel van belang hoe de richting van het dak is, of er schaduw objecten zijn en of er voldoende ruimte op het dak beschikbaar is. Meest voorkomend is de opstelling waarbij rijen gemaakt worden van enkele zonnepanelen (zuid opstelling). Ook is het mogelijk een oost/west opstelling te maken waarbij er rijen gemaakt worden van dubbele zonnepanelen. Als laatste kan er ook een schansopstelling gemaakt worden voor meer zonnepanelen op een oppervlak.
Open veld
- Wilt u veel zonnepanelen maar geen geschikt dak? Dan is wellicht een installatie op een open veld iets voor u. Dan is het uiteraard wel van belang dat er de ruimte is op een stuk land bijvoorbeeld.
- Bij een open veld opstelling wordt een onder constructie gebruikt net zoals op een platdak.
- Daarnaast kan er ook een schansopstelling gebruikt worden