Hoe werken zonnepanelen?

Van zonnestraal naar stroom in huis, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Als u zonnepanelen neemt is het niet zo dat er vanuit een zonnepaneel direct bruikbare stroom naar een stopcontact wordt gestuurd of teruggeleverd wordt aan het net. Hieronder leest u hoe een zonnepaneel werkt en wat er nodig is om van een zonnestraal, bruikbare stroom te maken.

Om zonnepanelen te maken zijn zonnecellen nodig. Deze worden meestal gemaakt van silicium. Silicium heeft de eigenschap licht te absorberen. Elektronen in de silicium komen in beweging door deze eigenschap op het moment dat er zonlicht op de zonnepanelen valt. In de silicium zitten als het ware drie lagen waarbij bovenin een laag zit met positief geladen elektronen, in de midden een tussenlaag zit en onderaan een laag met negatief geladen elektronen. Op het moment dat de elektronen in beweging komen door het licht, willen de positieve elektronen naar de laag negatieve elektronen. Als de positief geladen laag verbonden wordt aan de negatieve geladen laag , ontstaat er een  elektrisch veld.

Dat elektrische veld wordt de gelijkspanning genoemd die dus opgewekt wordt met de zonnecellen in de zonnepanelen.

Op het moment dat er in de zonnecellen gelijkstroom is opgewekt, kan deze niet gelijk gebruikt worden. Er is een omvormer nodig om deze gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Simpelweg is deze omzetting nodig omdat wisselstroom vereist is voor het leveren aan een elektriciteitsnet en huishoudelijk gebruik.

Als de omvormer de opgewekte stroom heeft omgezet in wisselstroom, wordt de stroom naar de meterkast gestuurd.

In de meterkast kunnen twee dingen met de opgewekte stroom gebeuren. Er wordt stroom direct verstuurd naar huishoudelijke apparaten die op dat moment aan staan of de stroom zal teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet indien er meer stroom opgewekt is dan direct verbruikt wordt op dat moment.

Op dit moment wordt opgewekte stroom gesaldeerd met de stroom die afgenomen wordt van het elektriciteitsnet. Dus dan maakt het per saldo niet uit of er stroom overdag opgewekt wordt en teruggeleverd of zelf verbruikt wordt. Als deze saldering verandert, zal dit meer van belang worden omdat er dan een terugleververgoeding komt voor het terugleveren aan het net. Deze zal dan lager zijn als het tarief dat betaald wordt om stroom af te nemen bij het net waardoor u per saldo minder voordeel heeft.